Het trekvermogen van uw uw auto

 
 
Het B-rijbewijs
Met een B-rijbewijs mag u in veel gevallen een caravan trekken, zeker nu de regelgeving per 19 januari 2013 wordt aangepast en en stuk eenvoudiger is geworden. Een rijbewijs B volstaat zolang de caravan inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 Kg. Is uw caravan zwaarder dan 750 Kg dan heeft de caravan dus een eigen gele kentekenplaat, dan mag het maximaal toegestaan gewicht van de caravan plus dat van de auto, niet meer dan 3500 kg zijn.

Let op: Het gaat om de maximaal toegestane massa van de auto en de caravan zoals die op het kenteken staan!

U mag met het B-rijbewijs dus gewoon een (vouw)caravan trekken!
Als de maximum massa (massa=gewicht) zoals op het kenteken van de caravan vermeld (maximaal gewicht=leeg gewicht + belading) niet meer is dan de ledige massa van uw auto en de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg. Dus bedraagt de ledige massa (leeggewicht) van uw auto bijvoorbeeld 1400 kg, dan mag u een caravan trekken waarvan de maximum massa op het kenteken ook 1400 kg of lichter is. Als uw auto in dit voorbeeld 400 kg laadvermogen heeft, dan blijft u nog ruim onder de 3500 kg van de maximum massa van de totale combinatie.
De som is dan:

1400 Kg (auto)
  400 Kg (laadvermogen auto)
1400 Kg (maximum massa caravan)
-------- +
3200 Kg.Zou de maximum massa van de caravan zwaarder zijn dan de ledige massa van de auto of de maximum massa van de totale combinatie zwaarder zijn dan 3500 Kg,
dan heeft u het E rijbewijs achter B nodig (E achter B).

 
 
Bron CBR: Maximum massa caravan is hoger dan ledige massa van uw auto.
Dan is het nog geen enkel probleem! U kunt eenvoudig de maximum massa van de caravan terug laten brengen naar het door u gewenste gewicht (gelijk of lager dan de ledige massa van uw auto). Hiervoor dient u een formulier van de RDW in te vullen en enkele dagen later ontvangt u het aangepaste kenteken, de kosten bedragen ongeveer € 58,--.

Wat mag mijn auto trekken?
Op het kenteken van uw auto (of een aanvulblad) onder "maximum aanhanger gewicht geremd" kunt u lezen wat uw auto mag/kan trekken. Dit noemt men ook wel maximaal trekgewicht van de auto. Wat uw auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs van uw auto of is online op te vragen via de RDW (klik hier en vul het kenteken van de trekauto in).

Tip 1: U bepaalt zelf hoeveel u in uw caravan laad om op- of onder het maximaal trekgewicht van de auto te blijven

Tip 2: Komt uw caravan beladen boven het maximaal trekgewicht uit, dan heeft u meestal nog ruim voldoende laadvermogen in de auto over, leg bijvoorbeeld de tent(stokken) in de auto dit scheelt al gauw 40- tot 50 kg!

Tip 3: Gaat u rijden met een caravan en wilt u vooraf weten hoe de prestaties van uw combinatie uitpakken, of bent u opzoek naar een andere auto of grotere caravan?