Aansluitschema 7-polige stekker

Stekkercontactnummer Stroomverbinding Contact - DIN Kleur Draaddiameter
1 Richtingaanwijzer links L Geel **
2 Constant + / Mistlamp G Blauw **
3 Massa 31 Wit **
4 Richtingaanwijzer rechts R Groen **
5

Achterlicht rechts + breedtelicht

58R Bruin **
6 Remlichten 54 Rood **
7

Achterlicht links + breedtelicht

58L Zwart **

Bij contact 2 zijn er twee mogelijkheden:
Constante stroom ten behoeve van eventueel binnenverlichting als je 's avonds een stop maakt op een lange reis en/of de koelkast voor een belegde boterham met wat fris. Je kan ook een 2e accu opladen in de disselbak

Mistachterlicht. Als echter op pin 2 al een constante stroomdraad is aangebracht (bijv. voor de koelkast) dient men toch over te stappen naar een 13-polige aansluiting. Een constante stroomdraad via 7-polige aansluiting is met het verplichte mistachterlicht niet meer mogelijk omdat die vrije pool voor het misctachterlicht moet worden gebruikt.
Op overtreding staat een boete van € 30,-.

Op de afbeelding links is de stekkerdoos dat bij de trekhaak zit. De stekker -rechts- zit aan de caravan/aanhanger en is dus in spiegelbeeld. Ga er niet blindelings van uit, dat de bedrading altijd goed aangesloten zijn. Controleer eerst voordat je de weg op gaat! Je zal de eerste niet zijn als je er toch op het laatste moment achter bent gekomen dat de verlichting niet overeenkomt met je handeling en één van de aansluitingen blijken niet te kloppen.Aansluitschema 13-polige stekker (DIN ISO 11446)

Stekker- contactnummer Stroomverbinding Contact - DIN Kleur Draaddiameter
1 Richtingaanwijzer links ** Geel **
2 Mistachterlicht ** Blauw **
3 Massa (contacten van pool 1 tot met 8) ** Wit **
4 Richtingaanwijzer rechts ** Groen **
5 Achterlicht rechts / Breedtelicht ** Bruin **
6 Stoplichten links en rechts ** Rood **
7 Achterlicht links / Breedtelicht ** Zwart **
8 Achteruitrijlicht(en) **   **
9* Constante stroomdraad (tbv verlichting, 2e accu) ** Blauw **
10 Constante stroom gesch. via contact (tbv koelkast) ** Blauw-wit **
11 Massa voor pool 10 **   **
12 Kentekenplaatverlichting **   **
13 massa voor pool 9 ** Wit-blauw *** Pin 9 is de "constante stroom"-draad. Volgens ISO 11446 is hij bedoeld voor òf accu laden òf verlichting.
Als pin 10 aangesloten is, dan accu laden via pin 9, anders verlichting via pin 9. Hiervoor moet een relais aanwezig zijn in de aanhanger en caravan. De gedachte hierachter is: als de koelkast via pin 10 werkelijk aangesloten is, dan wordt verondersteld dat de combinatie rijdt. Dan is de verlichting niet nodig in een caravan en kan pin 9 gebruikt worden voor accu laden; als de koelkast niet aangesloten is via pin 10, dan wordt de caravan geacht losgekoppeld stil te staan en pin 9 is beschikbaar voor verlichting (constante stroom). Er blijken nog al wat verschillen in gebruik van de pinnen en de draadkleuren.

** Bij deze punten is geen indicatie gegeven omdat veel Caravans een eigen aansluiting hanteren, m.a.w. Het is merkgebonden welke aansluiting je op de Caravan tegenkomt. Aanpassing van de stekker is dan een vereiste.